Новини 2021

Весели празници!

Публикувано на 22.12.2021 

Обява за подбор на персонал

Публикувано на 01.11.2021 

Родители и деца от ДГ Синчец участваха в кампанията "Дари надежда вместо цвете" за Белослава

Публикувано на 28.09.2021

Родители, заедно можем много!

Събраната сума по Кампанията "Дари надежда вместо цвете" от 810 лв. бе внесена по сметката на Белослава Бисерова Бориславова с пожелание за бързо възстановяване!

Реално събраната от родители сума е 800 лв., но две служителки на банката при внасянето на сумата от наша майка са решили да се присъединят с още 10 лв.

Доброто поражда добро!

Градим знания за Русе и България

Публикувано на 06.05.2021

В седмиците от 26 април до 5 май по повод на предстоящия празник на град Русе децата и учителите от ДГ „Синчец” и ДГ „Слънце” проведоха множество от инициативи, свързани с основните планирани дейности по проект „Градим знания за Русе и България”, финансиран от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух” и Еконт Експрес ООД.

Инициативи в ДГ „Синчец”:

Децата и учителите от всички групи – в синхрон с планираните дейности по проекта пресъздадоха: сцени от работния процес в първата Банка „Гирдап” – предрешени като ретро банкови чиновници – облечени с специални фракове...; работни моменти от дейностите в първата вилаетска печатница в Русе от 1864 година. Във връзка с тази дейност те подредиха и специална изложба на стари издания на книги, някои на повече от 150 години. Палитрата от дейности продължи с представянето на уникална кинолента от рисунки на децата, посветени на празника на Русе. И тук – бе представен голям макет на първия влак свързал Русе с Варна, където деца облечени в ретро костюми пътуваха и научиха много за миналото на Русе.

Едновременно с тези събития във връзка с 6-ти май – Ден на Русе децата рецитираха стихове за родния си град и се люляха на гергьовска люлка изработена от техните учители.

Инициативи в ДГ „Слънце”

Децата от всички възрастови групи пресъздадоха чрез цветовете от спектъра на дъгата емблематични за родния ни град забележителности: статуята от Паметника на Свободата, уникалната за Русе – цветна ваза в парка на младежта, запазения и до днес локомотив – от първата железница по нашите земи от Русе до Варна и първата метеорологична станция в България.

В Регионална библиотека „Любен Каравелов” – в кабинета на известния банкер Буров, децата се върнаха обстановка от работата на първата банка в България, както и от първото застрахователно дружество. В специална открита ситуация за финансовата грамотност те се докоснаха до уникални документи, печати и банкноти от края на 19 и началото на 20 век. Децата разгледаха и първия вестник на български език „Дунав”, печатан в първата печатница на стария Русчук, където са работили нашите възрожденци Стоил Попов, Иван Чорапчив. запознаха се и с една малко известна история – затова как от печатницата Тома Кърджиев е взел букви, които е предал на Ангел Кънчев, а той от своя страна – на Васил Левски и така са сглобили неговата портативна печатница с която е печатал тайните революционни книжа.

Паралелно с тези събития във всички групи по подходящ начин се отбелязаха и празниците от народния календар, предхождащи Великден и самия празник на Христовото Въскресение. С богати фолклорни мотиви като се акцентуваше на народните носии, шевици и традиции...

Партньори по проекта на двете детски учебни заведения са: Регионални клон на НД „Традиция” – Русе, Народно читалище „Христо Ботев – 1908” – Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе.

Всички дейности протичащ и са съобразени с противоепидемичните мерки определени от здравните власти.

С ЛЕВСКИ В СЪРЦЕТО

Публикувано на 18.02.2021

Знакова седмица за децата и учителите от две русенски детски градини – „Синчец“ и „Слънце“, премина с палитра от дейности, свързани с живота и делото на Апостола на свободата Васил Левски.

Децата от подготвителна група „Лъвчета“ към ДГ „Синчец“ с учители г-жа Иглика Гюрчева и г-жа Мая Петрова изнесоха рецитал на тема „С Левски в сърцето“. На събитието присъстваха г-н Пенчо Милков кмет на Община Русе, зам. кмета по Хуманитарни дейности г-н Енчо Енчев, кметски наместник в кв. Средна кула г-н Божидар Йотов и началник отдел „Образование, спорт и младежки дейности“ г-жа Таня Тодорова. Г-н Пенчо Милков връчи на всеки участник неговата „Първа книга за Васил Левски“.

За всички деца от ДГ „Синчец“ Левски е първият пример за стойностно човешко поведение. Той е идеал за обич към свободата и народа. Чрез него те формират детската гордост на българи и любов към Родината. Искрено вярват в неговата чистота и се гордеят , че са негови наследници. Чрез стиховете, които изрекоха те усвоиха важен житейски урок, свързан с Апостола- че може да направиш нещо добро и полезно тогава, когато те обичат, подкрепят и вярват в теб. Тържествената, възторжената и вълнуваща атмосфера допринесе за емоционалното представяне на децата.

Всички дейности, които се осъществиха в седмицата на Левски са по проект „Градим знания за Русе и България“ и се осъществяват и финансират по програма „Знание и растеж“ на Общинската фондация „Русе – град на свободния дух“ в партньорство с Народно читалище „Христо Ботев 1908“ – Русе и Регионален клон „Ангел Кънчев“ към Национално дружество „Традиция“.

Тържественият рецитал се извърши при спазване на всички противоепидемични мерки и разпоредби.

Знаем ли правилата за движение?

Публикувано на 11.02.2021

Децата от групите във филиалите в кв. Долапите и с. Басарбово играха и учиха за видовете превозни средства, как да стигнат до дома и детската градина и какви правила за безопасност трябва да се спазват.

Моят път до

детската градина

Всяка сутрин рано с мама

към градинката сме двама.

Тръгваме и за ръка

тя ме води през града.

По асфалтираният път,

колите весело летят.

Вървим по тротоара

ръка за ръка -

по пешеходната пътека

стигнахме така.

ПАМЕТ ЗА ХРИСТО БОТЕВ В РУСЕ И БУКУРЕЩ

Публикувано на 06.01.2021

По повод на 173 години от рождението на Христо Ботев от 11.30 часа пред барелефа му, на сградата на Народно читалище „Христо Ботев – 1908“ в Русе (бл. „Вида“ в ЖК „Възраждане“) се състоя кратка почетна церемония с рецитал в памет на поета-революционер и поднасяне на венци и цветя. Събитието съвпадна и със стартирането на дейностите по проект „Градим знания за Русе и България“, който се реализира в две русенски детски градини – „Слънце“ и „Синчец“ и се осъществява и финансира по програма „Знание и растеж“ на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ – в партньорство с Народно читалище „Христо Ботев – 1908“ – Русе и Регионален клон „Ангел Кънчев“ към Национално дружество „Традиция“.

Пред барелефа на Христо Ботев г-жа Вяра Косева представи най новия брой 5 на „Ботев вестник“, излизащ вече трета поредна година, а зал. доц. Живодар Душков прочете стихотворението си „Жив е поета“. Представителите на РК „Традиция“ Стефан Игнатов и Цанко Чуров показаха униформи и въоръжение от времето на Априлското въстание и Ботевата чета. Паралелно с провеждането на събитието бе осъществен и пряк онлайн интерактивен мост с церемонията по почитане паметта на Христо Ботев и в парк „Михай Първи“ („Херастръу“) в румънската столица Букурещ. Представителите на дипломатическата ни мисия в Букурещ по ръководството на посланик Тодор Чуров и на Демократичния съюз на българите в Румъния (популярен като „Българското братство“) в лицето на Лука Велчов и Любомир Николов поднесоха също венци и цветя пред паметника на поета-революционер, а деца от българското училище представиха кратка поетична програма. Стожерът на българщината в румънската столица – букурещкият апостол Лука Велчов произнесе прочувствено слово, като цитира последните думи на Ботев, преди да се качи на парахода „Радецки“ и да тръгне по пътя на безсмъртието. „Хора, герои като Ботев са ни изключително нужни днес – в тези смутни и объркани времена“ – подчерта още Л. Велчов.

На събитието присъстваха читалищни деятели, директорите на двете детски градини „Слънце“ – Русе и „Синчец“ – кв. Ср. Кула – Елеонора Попова и Десислава Йорданова, както и кметския наместник на кв. Сридна Кула – инж. Божидар Йотов.

По-рано - от 9.30 ч. в двете детски градини, включени в проекта „Градим знания за Русе и България“ се проведоха иновативни уроци по родолюбие, в които децата от подготвителните групи, бяха запознати с живота и дейността на Христо Ботев чрез средствата на ИКТ и имаха възможността да оцветят негов портрет. Част от малчуганите бяха облечени в униформи на Ботеви четници и се докоснаха до знамето с легендарните думи „Свобода или смърт“. Бяха подредени и специални табла с готовите портрети на Хр. Ботев, изработени от децата.

Всички дейности се осъществиха при спазване на всички противоепидемични мерки и разпоредби.